Na patelni smażę pokrojony boczek. Dorzucam dwa tanie składniki i ekspresowy obiad gotowy
Lubię dania, które można szybko przygotować. Raz, że nie traci się wtedy zbyt dużo czasu w kuchni, dwa – każdego dnia można się cieszyć świeżym obiadem. Do takich ekspresowych, a przy okazji smacznych potraw należą dania z makaronu. By je przygotować wystarczy tylko ugotować makaron, a potem podgrzać go z prostym sosem.
Z czego przygotować prosty sos do makaronu?
Makaron to cudowny produkt, który szybko się przygotowuje i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Świetnie smakuje podany nawet z najprostszymi sosami. Jednym z nich jest podsmażony na oliwie czosnek i ostra papryczka, czyli sos aglio, olio e peperoncino. Prosty sos można też zrobić na bazie przecieru pomidorowego i czosnku, z ewentualnym dodatkiem ostrej papryczki. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie sosu z wędzonego boczku i jajek, czyli klasyczna carbonara.
Jak zrobić szybki makaron z boczkiem?
Przygotowanie makaronu z boczkiem jest proste i szybkie. Wystarczy nastawić makaron spaghetti, a w tym czasie przygotować sos. Ma on dodatek wędzonego boczku, który trzeba podsmażyć. Potem łączy się go z masą jajowo-serową, a na końcu z makaronem. Danie to jest banalnie proste, a niezwykle smaczne.
Przepis: Makaron z sosem carbonara
Szybkie spaghetti z dodatkiem sosu z wędzonego boczku, startego sera i jajek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 770 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g chudego, wędzonego boczku
- 4 żółtka jaj
- 1 jajko
- 100 g sera najlepiej Pecorino Romano, ewentualnie Parmigiano Reggiano lub innego
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW garnku zagotuj dużą ilość wody. Wsyp sól, wymieszaj, dodaj makaron, wymieszaj. Gotuj go wg czasu podanego na opakowaniu. Powinien być al dente, czyli półmiękki.
- Przygotowanie składnikówW misce wymieszaj żółtka, jajko i drobno starty ser. Dodaj świeżo mielony czarny pieprz, wymieszaj. Boczek pokrój w cienkie paski lub kostkę.
- Podsmażanie boczkuDużą patelnię średnio rozgrzej, wlej oliwę, wsyp boczek (możesz też wsypać boczek na suchą patelnię) i smaż go, aż się lekko zrumieni. Makaron odcedź, zachowując ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Makaron dodaj do boczku razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu, wymieszaj.
- Serwowanie daniaPatelnię zdejmij z ognia, do makaronu dodaj masę jajowo-serową i całość energicznie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać nieco więcej wody z gotowania makaronu. Makaron nałóż na talerze, posyp startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
Co można dodać do sosu zamiast jajek?
Oryginalny przepis na carbonarę przewiduje użycie boczku, jajek i sera. Możecie jednak przygotować też nieco inną wersję tego sosu, ale nie nazywać go carbonarą, bo Włosi od razu by się obrazili. Jak go zrobić? Boczek możecie podsmażyć z przeciśniętym czosnkiem, a potem dodać śmietankę kremówkę wymieszaną z jajkiem. Sos wychodzi smaczny i aksamitny.